Zoek
Nederlands

Plantinformatie: Iris Ensata

Kenmerken Iris Ensata (Japanse Iris)

Vroeger werd ook voor deze Iris de naam Iris kaempferi gebruikt. Nu dus Iris ensata. De bloemen kunnen wel een grote bereiken tot 20cm Ø. De standaards zijn klein en de lippen zijn erg groot, ze zijn baardloos. De hoofdkleuren zijn Lilapaars, blauw, wit, roodviolet, roze sproeten, strepen en poedereffecten.

Kenmerken Iris Ensata

De Iris ensata wordt in drie groepen verdeelt, de aantal onderste bloembladeren, de lippen(falls)bepalen dit.

3F = enkelbloemig
6F = dubbelbloemig
9-12 F= Heel erg dubbelbloemig

De hoogte varieert van 40 tot 140cm. De recht opstaande bladeren zijn breder dan de Iris sibirica en hebben een scherpen naad in het midden.

Meer informatie over de verzorging kunt u vinden in onze teeltbeschrijvingen

Geschiedenis Iris Ensata

De Iris Ensata wordt in Japan al ongeveer 500 jaar gekweekt. De simpele vormen van de bloem werden als een goed voorteken beschouwd, daarom werd de plant veel als decoratie gebruikt tijdens ceremonies en festivals. In Tokio werd de Iris Ensata met grote aantallen geplant in grote borders, waardoor er een zee aan bloemen ontstond. Vaak werden deze borders onder water gezet zodat de kleuren mooi reflecteerden. Daar komt waarschijnlijk ook het misverstand vandaan dat deze Iris in het water zou moeten groeien. De zaden van de planten haalden de Japanners van Irissen uit de natuur en zaaiden deze direct in tuinen. Deze tuinen waren in het begin alleen te bezichtigen door welgestelde families. Nadat de Japanse regering was gereorganiseerd in 1860, mochten gewone burgers tegen een kleine vergoeding ook de tuinen bezoeken.

Toepassingen Iris Ensata

In de tuin


De Japanse Iris is een plaatje in uw tuin die niet mag ontbreken. Deze bloeit net na de Iris sibirica en houdt van een zure grond. Tijdens de groeiperiode verlangt deze iris veel water. Combineert zeer goed met Hemerocallis, Hosta, Astilbe en grassoorten

Vijver


Ook voor de vijver is deze Japanse Iris zeer geschikt, in een filterbak voor de koikappers een aangename verrassing, omdat er in de boeken staat dat ze niet het gehele jaar onder water zouden kunnen staan, maar omdat de filterbakken het hele jaar door filteren en er geen stilstaand water in de filterbakken tijdens de wintermaanden voorkomt, kunnen deze beauty's niet stikken , ze kunnen door een strenge vorst dood gaan, doordat de ijslaag geen zuurstof meer door kan laten, en dan stikken ze.