Zoek
Nederlands

Plantinformatie: Iris Germanica Intermediair

Kenmerken Iris Germanica Intermediair

De Iris Germanica Intermediair is ook een baardiris en de kenmerken zijn hetzelfde als de plantinfo en teeltbeschrijving van Iris germanica.  Na de kleine dwergirissen(Iris Pumila) gaan de intemediairs bloeien.
De bloemstelen zijn 40-70cm hoog, ze kunnen redelijk grote bloemen dragen, vaak staan er 5-9 bloemen op een steel. Ze bloeien weer een paar dagen langer als zijn kleinere Iris pumila.
De afkorting die hiervoor staat is IB en MTB:


IB betekent Intermediate Bearded, middelhoge baardiris.
MTB betekent Miniatuur Tall Bearded 
MTB's zijn kleine bloemetjes op vertakte bloemstengels soms zitten er wel meer dan 25 bloemetjes op. Ze worden ook wel tafelirissen genoemd. Ze zijn mooi te combineren met grassen of wilde tuinen. Schitterend in de vaas.
De bloeitijd ligt net voor de hoge baardirissen en vullen de periode van de bollen naar de vasteplanten mooi op. Doordat ze wat korter op steel zijn vallen ze met heel veel wind niet om, wat weer een voordeel is.

Meer informatie over de verzorging van Iris Germanica Intermediair kunt u vinden in onze teeltbeschrijving

Geschiedenis Iris Germanica Intermediair

De Iris intermediair heeft zijn bestaan vooral door William John Caparne en kwekerij Kelways uit Langport in Somerset te danken. William was eigenlijk een kunstenaar die door zijn werk ook in kontakt kwam met kwekerijen van Peter Barr en zelf een Nederlandse kwekerij Cornelius Gerrit van Tubergen.
Door te kruisen met kleine baardirissen en hoge baardirissen, ontwikkelde ze dus de intermediair irissen en rond 1900 exporteerde ze deze naar Noord-Amerika, waar de Iris Plant & Bulb Company, St Martins al 30 soorten verkocht. Het was dan ook Sir Michael Foster die hun aanmoedigde.
In het begin hadden ze maar weinig bloemen aan één steel 2 á 3, later wel 5 tot 9. Het lukte om herkenning te krijgen en deze Iris kreeg verschillende prijzen. Het ging zo goed dat zeven jaar later, het de best verkochte Iris was in Amerika. Alhoewel de hoge Baardirissen sierlijker en robuster zijn. Heeft deze medium het toch voor elkaar gekregen om vooral in kleinere maar ook in grote tuinen een plaats te veroveren.