Search
English

Teeltbeschrijving Iris Sibirica

Bewaring

De Irissen worden geleverd met afgesneden bladeren en afgekorte wortels. Hoe sneller de Irissen geplant worden, hoe minder vertraging ze ondervinden met de hergroei. Als u de Irissen ontvangt en niet direct kunt planten, de wortels goed vochtig houden.

Het planten

De Sibirica verkiest een lichtzure grond (ph 5.5 tot 6.9). De plantafstand tussen 2 planten is ongeveer 40 cm. Plant ze voldoende diep en bedek ze met minstens 5-10cm aarde. De nieuwe wortels ontwikkelen zich boven de oude wortels. Door dieper te planten kunnen ze langer blijven staan. Geef direkt na het planten voldoende water, zorg dat ze niet uitdrogen.

Verzorging

Het eerste jaar na het planten zullen ze weinig bloemen geven, maar naarmate ze ouder worden neemt de bloei zeer rijkelijk toe. Als de Irissen uitgebloeid zijn, mag u de bloemstengels verwijderen. Het hoeft niet want de zaaddozen zijn zeer decoratief. Het verdorde loof van de sibirica verwijderen we in het voorjaar. Na 5-7 jaar zal het nodig zijn de meeste Irissen te scheuren. De beste periode om de ze te verplanten is na de bloeiperiode (juli-augustus). Dan krijgen de jonge scheuten nieuwe wortels. Ook met het verplanten om deze tijd goed water geven. De Sibirica hoeft niet toegedekt te worden, deze is winterhard.

Bemesting

Sibirica hoeft geen overdreven bemesting. Een toediening van samengestelde meststoffen (7N-14P-28K) in het voorjaar (maart) en onmiddellijk na de bloei, bevordert de bloemaanleg.Voor de groei hebben planten namelijk stikstof (N) nodig. Voor de wortelvorming is er fosfor (P) nodig.  Fosfor komt voor in de vorm van fosfaat. Voor de rijke bloei zorgt Kalium (K). Voor de vorming van bladgroen en assimilatie helpt magnesium (MgO). De volgorde die er op de verpakking van de meststoffen staat is altijd hetzelfde. Als er bij een meststof b.v. op de verpakking staat 10-4-8-3, dan wordt hiermee bedoeld dat er 10% Stikstof, 4% Fosfaat, 8% Kali en 3% Magnesium in zit. Bloed- en Beendermeel is een uitstekende bemesting, kijk ook eens op deze verpakking. Voor verder uitleg van kunstmest ga naar plant-info Iris Germanica