Search
English

Plant informatie: Iris Sibirica

Kenmerken Iris Sibirica

De Iris Sibirica is een elegante en aantrekkelijke tuinplant. De plant is te herkennen aan het grasachtige blad waarboven de bloemen op hoge stelen uitsteken. De hoogte van de bloemen varieert tussen de 60 en 120 centimeter. De bloemen hebben een doorsnede tot wel 12 centimeter met opstaande standaard en lange lippen. Het is een baardloze iris, en heeft geen baard zoals de Iris germanica. De Iris Sibirica bloeit in mei en juni.

tekening-sibirica

De Iris Sibirica behoort tot de subserie Sibericae en is de meest wijd verspreide specie van deze iris. De Sibericae irissen zijn te verdelen in twee groepen. De eerst groep bestaat uit de meest voorkomende en makkelijkste species. Deze zijn ontstaan uit de Iris sanguinea en de Iris Sibirica en hebben 28 chromosomen. Op onze kwekerij gebruiken wij de naam Iris Sibirica voor deze groep, omdat het verschil door jarenlange kruisingen steeds lastiger te bepalen is. De tweede groep is de subserie Iris chrysographes staan bekend als de Sino-Siberians. Irissen uit deze groep hebben 40 chromosomen en zijn op onze kwekerij opgenomen in de groep Iris overige.

Meer informatie over de verzorging kunt u vinden in onze teeltbeschrijvingen

Geschiedenis Iris Sibirica

In de 17e eeuw werd de Iris Sibirica vooral bestudeerd als medicijn. Maar Carolus Clusius, de schuilnaam van Charles de L'Écluse zag de sierwaarde en introduceerde deze iris ook als tuinplant. In 1600 groeide de Iris Angustifolia in de Chelsia Physic Garden in Londen. Een tuin waarin geneeskrachtige planten stonden die werden gebruikt in de medische wereld. Dit soort is nu beter bekend als de Iris Sibirica.

Toepassingen Iris Sibirica

In de tuin

De Sibirica is één van de makkelijkste irissen. Ze groeien bijna overal als ze maar genoeg water kunnen opnemen, maar zelfs in een vrij droge grond overleven ze het wel. Door zijn opgaande grasachtige bladeren is de Sibirica zeer geschikt tussen alle planten. Ze bloeien net na of tijdens de hoge baardiris met kleine en grotere vlinderachtige bloemen. Sibirica's geven aan uw tuin een frisse witte, gele of blauwe kleur. Bij ons zijn er mooie combinatie te vinden. B.v: Hoge baardirissen, witte en paarse allium, maar ook combinatie met hosta of geranium.
Het mooie van de Sibirica is dat deze in de overgang periode bloeit. Vergeet vooral niet dat de Sibirica ook veel wordt gebruik als vijverrand beplanting, deze iris mag niet in het water staan. Voor meer informatie kijk ook bij de plantinfo van Iris germanica.